top of page

Wrocławin matkakooste - Oskar Lalowski

Updated: Aug 14, 2023


 

Aloitan kuvakokoelmani julkaisujakson filmikuvilla, jotka olen ottanut viime vuoden heinä-elokuussa pienellä Minox 35-GT -kameralla värifilmille. Lisään tähän myös muutamia digitaalisia kuvia, sillä en voinut filmille tietenkään räpsiä kuvia kaikesta mahdollisesta.


Haluan ensimmäisessä kokoelmassani esitellä hieman isäni mielenkiintoista kotimaata, Puolaa, ja sen monille tuntemattomia osia. Varsova, Krakova ja Gdańsk saattavat olla joillekin ennestään tuttuja, mutta läntinen Puola on vähemmän tunnettu, etenkin suomalaisille.

 


Matkustin viime kesänä isäni kanssa Puolassa kolmessa kaupungissa, joista yksi oli minullekin, kokeneelle Puolan matkustajalle, täysin uusi kohde: Länsi-Puolan keskisuuri kaupunki Wrocław. Wrocław, eli entinen Breslau, on siitä mielenkiintoinen, että se muistuttaa ulkonäöltään enemmän saksalaista kaupunkia kuin puolalaista, eikä ihmekään. Kaupunki on ollut vuoteen 1945 asti osa Saksaa – toki sitä ennen on ollut muitakin hallintohistoriallisia tapahtumia. Näin ollen esimerkiksi arkkitehtuuri sekä yleisesti ottaen elämänasenne on ns. “saksalaisempaa” kuin Varsovan kaltaisissa kaupungeissa. (Tällä siis tarkoitan, etteivät ihmiset ole itäeurooppalaisten tapaan yhtä tylyjä ja painostavia. Sen lisäksi tavat ja tottumukset ovat erilaisia).


Olen valinnut tähän kokoelmaan mielestäni mielenkiintoisimpia kohteita ja nähtävyyksiä, joita myös esittelen lyhyesti. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole luoda minkäänlaista matkailumainosta tai antaa Tripadvisorin kaltaista “Top 10 nähtävyyttä Puolassa” -listaa, vaan haluan esitellä asioita vapaasti omin sanoin ja omin silmin nähtynä.

 

Ensimmäisenä tietysti Wrocławin vanha kaupunki, joka sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa Oder-joen ympäröimänä. Rakennusten tyyli on tyypillistä keskieurooppailaisille kaupungeille ja suurin piirtein jokaisesta Puolan suuremmasta kaupungista löytyy samankaltainen vanha kaupunki. Varsovasta poiketen, Wrocławin vanha kaupunki = keskusta eli se ei ole vaan erillinen rajattu pieni alue modernin kaupungin keskellä. Toisen maailmansodan aikaan Wrocław, niin kuin lukuisa muukin kaupunki, tuhottiin lähes maan tasalle, joskin vanha kaupunki Wrocławissa on säilynyt tavallista paremmin. Kyseessä eivät siis ole alkuperäiset rakennukset vaan kuvien ja piirrosten pohjalta rakennetut replikat, jotka ovat toki kaikesta huolimatta erittäin näyttäviä. Tukholmassa käyneet saattavat myös huomata yhtäläisyyksiä arkkitehtuurissa, sillä tyyli on Puolassa ollut samankaltaista kuin Ruotsissa yhteisen historian takia.

 

Vanhan kaupungin perinteiseen ulkoasuun kuuluu myös vanha torialue, jossa sijaitsee lukuisia ravintoloita ja kojuja. Kuvassa näkyy vasemmalla Wrocławin entinen kaupungintalo, jota alettiin rakentamaan jo 1200-luvun alussa. Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös tietysti muutamia kauniita kirkkoja, joista osa on hyvin vanhoja. Ylipäätään Puolassa on Euroopan maista luultavasti eniten vanhoja kirkkoja ja kirkollisia rakennuksia.

 

Wrocławin vanhan kaupungin läpi kulkee myös sille ominainen pitkä ostoskatu, jonka varrella näkee myös uudempia rakennuksia (kuten tässä kuvassa valkoinen talo). Yleisesti ottaen ne kuitenkin soluttautuvat hyvin vanhan arkkitehtuurin joukkoon, eivätkä erotu häiritsevästi muusta kaupunkikuvasta.

 

Most Piaskowy eli suomeksi hiekkasilta johtaa Wrocławin vanhimpaan osaan eli niin sanottuun museosaareen, puolaksi sanottuna Ostrów Tumskiin, jonne kaupunki on aikoinaan perustettu. Saarella voi nähdä lukuisia historiallisesti merkittäviä ja hyvin säilyneitä rakennuksia, kuten kirkkoja, upean palatsin (muistaakseni nimeltään Pałac Arcybiskupi, suomennettuna Arkkipiispan palatsi) ja monia museoiksi muutettuja rakennuksia.


 

Museosaaresta pois vievä Tumski-silta, eli Most Tumski.

 

Kenties koristeellisimmat urut, jotka olen koskaan nähnyt – muistaakseni Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa (Katedra św. Jana Chrzciciela).


 

Wrocławin eläintarhan erikoisuus on siellä sijaitseva Euroopan suurin “Afrikaario”, joka pitää sisällään vaikuttavan määrän Afrikan eläimiä, myös sellaisia, joita en ollut ikinä ennen nähnyt.

 

Wrocławin eläintarhan välittömässä lähistössä sijaitsee japanilainen puutarha, jonka kuuluisa saksalainen japanin kielen ja kulttuurin tutkija eli japanologi Fritz von Hochberg (1868-1921) avasi jo vuonna 1913. Puutarhassa kasvaa lukuisia Japanissa esiintyviä kasveja, ja sinne on pystytetty Japanille tyypillisiä puusiltoja sekä perinteisiä “minka” -taloja. (Eli juuri niitä stereotyyppisiä japanilaisia taloja)

 

Ratikoita on Puolan lähes jokaisessa suuressa kaupungissa ja ne ovatkin usein paras ja luotettavin kulkuväline. Eläintarhan luona raiteet olivat kuitenkin melko huonossa kunnossa ja ratikalla kulkiessa pystyi tuntemaan, kuinka raiteet olivat vääntyneet ja muuttuneet epätasaisiksi.

 

Tämä seuraava onkin oikein mielenkiintoinen: kyseessä on Wrocławin Kansanhalli eli puolaksi Hala Stulecia tai Hala Ludowa (alunperin saksaksi Jahrhunderthalle). Rakennus on 1911-1913 Saksan Napoleonia vastaan käymien vapaussotien muistoksi, ja erityisesti Breslaun (Wrocławin) lähellä käydyn voittoisan taistelun kunniaksi, rakennettu teräsbetonihalli. Valmistuessaan halli oli maailman suurin teräsbetonirakennelma. Hallin saksan-/puolankielinen nimi Hala Stulecia tulee suurestasatavuotisnäyttelystä, joka pidettiin sen avajaispäivänä. Myöhemmin rakennus nimettiin Kansanhalliksi rakennuksen siirryttyä Puolalle toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1948. Vuodesta 2006 asti kohde on myös ollut yksi Unescon maailmanperintökohteista. Sisätilat on remontoitu museoksi, jossa on vaihtuvia näyttelyitä.

 

Uutta kaupunkia ja Oder-joki.

 

Ympäri kaupunkia on mahdollista löytää pieniä tonttuveistoksia, jotka yleensä liittyvät jollain tavalla kyseiseen asuinalueeseen tai kadun nimeen. Esimerkiksi jos kyseessä olisi Mekaanikonkatu, voitaisiin tonttu nähdä mekaanikoksi pukeutuneena. Tai jos joku alue on tunnettu ravintoloistaan, voitaisiin tonttu nähdä kokinhattu päässä ja vispilä kädessä. Tonttujen löytäminen on hauskaa puuhaa niin lapsille kuin aikuisillekin, ja monet niistä ovat hyvin piilotettuja.

 

Matkamme päättyi Wrocławin linnamaiselle päärautatieasemalle, josta jatkoimme vielä isän kanssa Varsovaan. Vuonna 1857 avattu rautatieasema on Puolan vanhin edelleen käytössä oleva asema, jonka arkkitehtuuri muistuttaa ulkoapäin linnaa ja sisältä kauppahallia.

 

Kuvat ja teksti: Oskar Lalowski



Comments


bottom of page