top of page

Havainnekuvat vs. todellisuus: kuinka A-rakennus eroaa havainnekuvista

Updated: Aug 14, 2023


 

Miltä Ksykin A-puoli näyttäisi, jos lattiat olisivat tiilestä? Suunniteltiinko Atriumiin laajempaa lasikattoa? Ja jos suuniteltiin, miksei sitä rakennettu niin kuin oli suunniteltu? Huhuu teki vertailun A-osan valmistumista edeltäneiden havainnekuvien ja paikan päältä kuvattujen otoksien välillä.

 

A-puolen laajennus tarjosi viiveellä valmistuttuaan Kulosaaren yhteiskoulun oppilaille ja opiskelijoille ennennäkemättömiä oppimisympäristöjä ja oleskelutiloja. Vaikka uudisrakennuksen julkisivu muistuttaa jonkin verran muiden kouluun kuuluvien rakennuksien ulkomuotoa, sen sisätilat eroavat täysin muista koulun siivistä. Keskeisimpiä ja näkyvimpiä elementtejä A-puolella ovat puu, lasi, metalli ja betoni. Havainnekuvat kuitenkin näyttävät, että A-rakennuksen oli suunnitteluvaiheessa tarkoitus näyttää hieman erilaiselta lopputulokseen verrattuna, ja tämän vuoksi julkaisemme kuvakokoelman A-osan julkisivun ja sisätilojen ulkonäöstä havainnekuvissa sekä ajankohtaisissa otoksissa. Lisäksi kuviin liittyy toimittajan analysointia ja spekulointia.

 

Julkisivu

Yllä olevassa havainnekuvassa A-rakennuksen julkisivussa voi huomata pieniä eroja nykyiseen verrattuna. Nämä erot ovat havaittavissa pääosin siinä, että havainnekuvassa näkyvän A-osan sivua peittää todellisuudessa lasiseinä monen yksittäisen ikkunan sijasta. Kyseinen havainnekuva on luultavasti tehty varhaisessa vaiheessa yksityiskohtien puutteesta ja enemmänkin luonnosmaisesta kuin realistisesta ulkonäöstä päätellen. Lisäksi on olemassa myös ylhäältä päin koulua katsova havainnekuva, joka kuvaa paremmin todellisuutta ja on julkisivukuvan kanssa jossain määrin ristiriidassa. Kyseisen kuvan voi löytää muun muassa Huhuun aiemmin julkaistusta artikkelista, joka käsittelee koulun lisäsiipien myötä tulevia muutoksia.


 

Sisäänkäyntikäytävä

Uudelta pääsisäänkäynniltä alkava käytävä näyttää havainnekuvissa jonkin verran erilaiselta kun todellisuudessa. Valmistuneessa rakennuksessa lattiana toimii yksinkertainen betonipinta, mutta havainnekuvissa se on päällystetty tiilillä. Näin oli luultavasti suunniteltu, jotta käytävä ja muut sisätilat muistuttaisivat Keskushallin lähettyvillä sijaitsevia sisätiloja. Toinen ero kuvassa on se, että toisin kuin valmiissa rakennuksessa, ikkunoiden välissä olevat tasanteet ovat havainnekuvassa kaikki samalla tasolla. Myöhemmin joka toinen tasanteista sijoitettiin ylöspäin, jotta ne voisivat toimia myös pöytätasoina.


Myös kaapit on sijoitettu kuvissa eri paikkoihin; siinä missä todellisuudessa lokeroita on sijoitettu molemmille puolille käytävää, havainnekuvassa niitä on kaavailtu ainoastaan vasemmanpuoliselle seinälle. Oikeanpuolisella seinällä niiden tilalla on havainnekuvassa lasiseinä, josta näkee käytävän varrella sijaitseviin luokkiin. Nykyisessäkään käytävässä tätä ajatusta näkymästä luokkiin ei ole täysin hylätty, mutta lasiseiniä on pienennetty ja osin korvattu ikkunoilla, jotka sijaitsevat lokeroiden yläpuolella.

 

Atrium

Ero valmiin Atriumin ja havainnekuvien välillä lienee kaikista huomattavin. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy lasikatoon. Vaikka jonkinlainen lasikatto sijaitsee todellisuudessakin tilan yläpuolella, se on vain pieni sirpale siitä luonnonvaloa tuovasta katosta, joka hallitsee huonetta havainnekuvissa. Niissä nimittäin lähes vaakasuora lasikatto peittää koko tilan katoksen eikä tavallista betonikattoa ole lainkaan.


On arvoitus, miksi lasikattoa ei lopulta rakennettu suunnitellussa mittakaavassaan. Kenties horisontaalisen katon päälle olisi kerääntynyt liikaa painetta lumen muodossa, milloin se olisi vuotanut helposti. Tai ehkä se olisi aiheuttanut Atriumiin kasvihuoneilmiön kesäisin. Talvisin lämmityskustannukset täysmittaisen lasikaton kanssa olisivat olleet luultavasti korkeampia, sillä lasin kautta olisi paennut paljon lämpöä. Saattaa myös olla, että suora näkymä lukiolaisten niskaan olisi häirinnyt A3-luokkien oppitunteja.


Muut erot Atriumissa eivät ole yhtä dramaattisia, mutta huomattavia kuitenkin. Havainnekuvissa on säilytetty vanhaa, tiiliseinäistä U-rakennusten julkisivua, eivätkä kaiteet ole mustia vaan valkoisia. Seinällä on viherseinä, ja sisustuskin on erilaista, mutta saattaa olla, etteivät nämä olleet muutenkaan havainnekuvan suunnitelleiden vastuulla.


 

Teksti: Oliver Mononen

Kuvat: Daniel Yakushonok

Havainnekuvat: Saatsi Arkkitehdit



2 Comments


Guest
Sep 21, 2023

I asked Halla to go back to the brick floor. He just replied "What was the last time you heard a poem?" Then he went into his private sauna on the roof.

Like

Guest
Aug 22, 2023

Hyvä juttu!

Like
bottom of page